Dictionar/Definitii Termeni Vanyssa

                              INTRO
Definitiile dezvoltate aici apartin Vanyssa Bijuu Bazaar, sunt elaborate folosind experienta, cunostintele, viziunea si informatiile acumulate de-a lungul timpului si poarta amprenta perspectivei proprii. Ratiunea lor este de a clarifica/simplifica citirea descrierii bijuteriilor prezentate pe blogurile Vanyssa.  Acesta este un proces in continua completare si  perfectionare, sugestiile constructive sunt binevenite, dorite si chiar  recompensate :)
 

Tipuri:
Bijuterie Artizanala Manuala (Handmade) = Bijuterie creata integral manual, care pastreaza caldura si natura ezitanta specific umana, ale carei forme nu sunt si nici nu se vor a fi perfecte, insa se doresc a fi creative, expresive, uneori experimentale si pe cat se poate unice. Bijuterii care folosesc procedee traditionale de prelucrare, unele datand chiar din evul mediu (perioada de explozie a acestui mestesug) - antichizari, oxidari, perforari, prelucrari la ciocan, la dalta, gravari, sculptura, mixaje, diverse aplicatii, finisaje partiale si sau neconventionale, etc.
Bratara din Argint925 Artizanala


Bijuterie Manuala (Handmade) = Bijuterie fie creata integral manual fie care combina elemente lucrate manual cu cele definite cu ajutorul unei masinarii (matrite de serie mica). Acest tip de bijuterie aspira sa urmareasca la maximum acuratetea unei bijuterii turnate, folosind in acelasi timp, in mod deliberat, expresivitatea manualitatii. Bijuteriile Thailandeze intr-o mare proportie intra in aceasta categorie. Trade-off-ul (compromisul) de multe ori se face in defavoarea unicitatii, insa nu este o regula absoluta. Ca dovada, bijuteriile state-of-the-art isi gasesc de cele mai multe ori locul in aceasta categorie.

Handmade, one-of-a-kind earrings by Bochic, price starting at $5,000
http://beadup.blogspot.com/2009/12/fashionably-friday-michelle-obama.html 

Bijuterie Turnata (Machine Made) = Bijuterie creata integral ajutorul tehnologiei specifice, prin turnarea metalului intr-o matrita de serie si prelucrarea mecanizata a bijuteriei. Bijuteria castiga definitie, perfectiune si variatie si a formei a finisajului. De cele mai multe ori (nu obligatoriu) pierde unicitate si expresivitate.
 
Brosa din Argint925 Turnata (Ex Colectia Vanyssa World Artisans)
Nota: Clasificarea de mai sus nu face referinta la prelucrarea sau montarea pietrelor pretioase in suportul unei bijuterii, operatiune care si aceasta se face fie manual fie cu ajutorul unei masini.
Procedee:
Antichizare/Patinare = Fie prelucrarea unei bijuterii in asa fel incat sa para ca apartine unei perioade istorice anterioare - din trecutul apropiat (aprox 5-70 ani - vintage) sau din cel indepartat (71+ ani - antica). Fie prelucrarea bijuteriilor folosind procedee manuale traditionale (modelarea la cald, la flacara) din care rezulta portiuni "afumate", oxidate.
Inel din Argint925 Antichizat de inspiratie victoriana si cu oxidare partiala